Gempa bumi gegar Korea Utara cetus spekulasi ujian nuklear | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Gempa bumi gegar Korea Utara cetus spekulasi ujian nuklear

SEOUL 13 OKT: Gempa bumi kecil menggegarkan kawasan berhampiran lapangan ujian nuklear Korea Utara, namun ia seolah-olah bukan buatan manusia, kata agensi cuaca Korea Selatan hari ini.

Insiden itu adalah perkembangan terbaharu di Korea Utara, selepas Pyongyang menjalankan ujian nuklear keenam dan terbesarnya, awal September lalu, lapor Agensi Berita Antarabangsa REUTERS.

Gempa bumi hari ini merekodkan kekuatan 2.7 magnitud dan berlaku pada kedalaman tiga kilometer di utara wilayah Hamgyong berhampiran lapangan ujian nuklear Punggye-ri di Korea Utara, kata Pentadbir Meteorologi Korea.


Peninjau Geologi Amerika Syarikat (USGS) merekodkan gempa bumi sekuat 2.9 magnitud pada kedalaman lima kilometer dan menambah ia tidak dapat menentukan sama ada ia semula jadi atau buatan manusia.

Menurut USGS, gempa bumi itu adalah gegaran susulan selepas ujian nuklear keenam Korea Utara pada 3 September lalu yang mencetuskan gempa bumi 6.3 magnitud.

Ini menyebabkan ramai pakar dan pemerhati mengesyaki ujian nuklear terbaharu terbabit menjadi punca kawasan pergunungan tidak stabil.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next