Selangorkini
BERITA UTAMA SAINS & INOVASI SELANGOR

Hargai budaya kreativiti dan inovasi demi kemajuan

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 12 OKT: Agensi dan Jabatan Kerajaan Negeri diiktiraf pada Majlis Apresiasi Inovasi Peringkat Negeri Selangor 2017 di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, penganjurannya membuktikan komitmen pentadbiran negeri menghargai kreativiti dan inovasi sebagai budaya dalam masyarakat.

“Penganjurannya bukan sekadar acara, tetapi satu usaha menggarap idea kreatif dan inovatif dan diterjemahkan kepada projek yang praktikal.

“Ia bagi mempertingkatkan kualiti hidup, pembangunan dan kesejahteraan rakyat khususnya warga Selangor,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian program di sini, petang ini.

Mohamed Azmin berkata, budaya kreatif dan inovatif harus disemai dalam kalangan masyarakat bermula di bangku sekolah.

Beliau berkata, pelaksanaannya bagi membolehkan golongan belia terlibat sama dalam memberi sumbang saran dan idea kreatif kepada kemajuan negeri untuk tempoh akan datang.

“Semoga kejayaan dan pengiktirafan ini menjadi pendorong untuk terus menghasilkan idea lebih kreatif dan inovatif dalam masyarakat,” katanya.

Terdahulu, penganjuran Majlis Apresiasi Inovasi membuka peluang kepada penjawat awam, swasta dan penuntut institut pengajian tinggi menghasilkan produk dan idea secara kreatif.

Penghasilannya dijayakan secara konsisten dalam usaha membangunkan Selangor sebagai sebuah negeri maju dengan berteraskan penggunaan teklonogi pintar, kreatif dan inovatif.

Dalam pembudayaan inovasi di Negeri Selangor, Bahagian Korporat selaku penyelaras inovasi negeri telah menyediakan pelbagai platform bagi pengembangan idea kreatif dan inovatif rakyat.

Lembaga Urus Air Selangor telah menggondoli dua anugerah utama yang dipertandingkan melalui pengurusan projek dan sumber air yang berkesan di Negeri Selangor.

Sementara itu, Majlis Perbandaran Ampang Jaya turut mendominasi beberapa anugerah menerusi projek Green Hut, Ezytrap dan Sistem Arces v.2.0.

=EZY=


Pengarang :