Selangorkini
SELANGOR

Idea kreatif dan inovatif mampu ulangi kejayaan Mark Zuckerberg

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 12 OKT: Peranan idealisme penting untuk mendorong masyarakat memaksimumkan daya kreativiti bagi melahirkan individu berpotensi mencapai kecemerlangan.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, daya kreativiti penjawat awam khususnya golongan muda mampu mengatasi pelbagai halangan dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada umum.

Beliau percaya, pendekatan itu membolehkan tenaga muda berfikiran kritis sekali gus dapat melahirkan amalan dan budaya kerja yang berinovasi.

“Inovasi yang bijak dan idea yang besar pada zaman ini dihasilkan oleh pencipta inovasi yang sangat muda.

“Ini mengulangi kejayaan Mark Zuckerberg yang mencipta Facebook dan Bill Gates dengan fenomena Microsoft.

“Idea-idea ini telah memberi sumbangan dan manfaat kepada seluruh umat manusia,” katanya.

Mohamed Azmin berkata, perkembangan atas kejayaan itu sekali gus memerlukan penglibatan belia untuk lebih kritis dalam menghasilkan gerak kerja.

“Idea kreatif ini seperti bintang, kita tidak mampu untuk mencapainya. Tetapi kita mampu jadi seperti seorang pelaut yang berupaya untuk mencipta haluan ke arahnya,” katanya.

Terdahulu, Mohamed Azmin bercakap pada Majlis Apresiasi Inovasi Peringkat Negeri Selangor 2017 di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mohd Amin Ahmad Ahya; Exco Kerajaan Negeri Dato’ Ahmad Yunus Hairi dan Dr Daroyah Alwi.

Pada majlis itu, pelbagai agensi Kerajaan Negeri, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Institut Pengajian Tinggi (IPT) diiktiraf atas sumbangan, idea dan projek kreatif dalam membantu Kerajaan Negeri memacu kepada pertumbuhan ekonomi negeri.

=EZY=


Pengarang :