Krisis visa AS-Turki bakal selesai | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Krisis visa AS-Turki bakal selesai

WASHINGTON 12 OKT: Krisis diplomatik antara Amerika Syarikat (AS) dan Turki yang membawa kepada penggantungan mengeluarkan visa kepada warga masing-masing terlalu diperbesar-besarkan dan akan diselesaikan.

Timbalan Perdana Menteri Turki, Mehmet Simsek, ketika berucap dalam satu majlis di sini bagi mendamaikan kedua-dua negara berkata, Turki meletakkan keselamatan dan kesejahteraan diplomat serta kakitangan di negara itu sebagai keutamaan.

Beliau menjelaskan penahanan kakitangan misi AS di Turki hanyalah satu siasatan rutin, lapor Agensi Berita Antarabangsa REUTERS.


Ketegangan antara dua sekutu Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) itu memuncak sejak beberapa hari kebelakangan ini, susulan penahanan dua kakitangan tempatan yang mendorong AS menggantung perkhidmatan visa bukan imigran di kedutaan dan konsulatnya di Turki, Ahad lalu.

Beberapa jam kemudian, Turki mengarahkan penggantungan visa yang sama untuk warga AS.

Hubungan AS-Turki sekian lama tegang berikutan sokongan ketenteraan AS ke atas pejuang Kurdis di Syria.

Ia diburukkan lagi dengan keengganan AS untuk mengekstradisi ulama Islam, Fethullah Gulen, bekas sekutu Erdogan yang didakwa menjadi dalang di belakang rampasan kuasa tentera yang gagal tahun lalu.

=EZY=

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next