Selangorkini
SELANGOR

Operasi KDEBWM bertambah baik di Klang

OLEH HAFIZAN TAIB

KLANG, 26 OKT: Pengurusan sisa pepejal dikendalikan KDEB Waste Management Sdn Bhd (KDEBWM), di Klang mendapat maklum balas positif dengan tahap kebersihan bertambah baik, sejak setahun lalu.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK), Dato’ Mohamad Yasid Bidin berkata, perkembangan setakat ini amat baik dengan Pihak Berkuasa Tempatan itu tidak menerima aduan daripada orang ramai berhubung perkara terbabit.

“Berdasarkan perkembangan itu, maka kita boleh meletakkan kepercayaan bahawa KDEBWM mampu melaksanakan tanggungjawab dengan berkesan.

“Kita berharap pengambilalihan dilakukan KDEBWM akan memberi dan meningkatkan lagi perkhidmatan pembersihan sisa pepejal, di kawasan pentadbiran MPK,” katanya dalam sidang media, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Menandatangani Perjanjian Perkhidmatan Pembersihan Awam antara MPK dan KDEBWM serta Penyerahan Lori Arm Roll Baru KDEBWM.

Katanya, KDEBWM kini mengendalikan operasi pengurusan itu, di 59 kawasan yang diserahkan secara berperingkat dan MPK akan menyerahkan baki kira-kira 20 kawasan lagi, pada Februari tahun depan.

“Penjanjian pengurusan pembersihan awam antara MPK dan KDEBWM ini selama tujuh tahun.

“Manakala kos operasi dilaksanakan KDEBWM juga bertambah menjadi RM29 juta ekoran penambahan kawasan baru dan skop kerja yang perlu dilakukan berbanding sebelumnya dikendali MPK (RM19 juta),” katanya.

Pengurus Besar KDEBWM, Ramli Mohd Tahir berkata, pihaknya merakamkan penghargaan kepada MPK atas kepercayaan diberikan kepada anak syarikat Kerajaan Negeri itu bagi mengendalikan pengurusan sisa pepejal, di Klang.

“Kita memulakan pengurusan sisa pepejal, di Klang sejak lebih setahun lalu dan hari ini kita memeterai perjanjian untuk pengurusan pembersihan awam selanjutnya.

“Dengan hubungan dan kerjasama baik daripada MPK, kita yakin pengurusan operasi ini akan berjalan lancar seperti disasarkan,” katanya.

KDEBWM mengambil alih perkhidmatan pengurusan sisa pepejal, di kawasan pentadbiran MPK iaitu projek perintis, pada 1 Julai tahun lalu dan syarkat itu mula mengambil alih perkhidmatan pengurusan pembersihan awam secara berperingkat, di MPK bermula 1 Mac lalu.

Ia mengguna pakai applikasi iClean Selangor bagi pengurusan aduan perkhidmatan pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam, di Klang.

Applikasi itu boleh dimuat turun melalui Android atau App Store untuk memudahkan masyarakat menyalurkan aduan berkaitan pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam dengan penggunaan teknologi terkini.


Pengarang :