Selangorkini
(FILES) This file photo taken on May 4, 2001 shows an immigration officer (L) escorting Kim Jong-Nam, son of North Korean leader Kim Jong-Il, getting off a bus to board an ANA905 (All Nippon Airways) airplane at Narita airport near Tokyo. Kim Jong-Nam, the half-brother of North Korean leader Kim Jong-Un has been assassinated in Malaysia, South Korea’s Yonhap news agency said on February 14, 2017. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
SELANGOR

Perbicaraan kes pembunuhan Jong-nam bermula esok

SHAH ALAM 1 OKT: Perbicaraan dua wanita warga asing yang menghadapi pertuduhan membunuh Kim Chol atau Kim Jong-nam, abang kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, akan bermula esok di Mahkamah Tinggi di sini.

Perbicaraan akan didengar di hadapan Hakim Datuk Azmi Ariffin. Mahkamah akan merekodkan pengakuan daripada kedua-dua tertuduh pada hari pertama perbicaraan.

Warga Indonesia Siti Aisyah, 25, dan warga Vietnam Doan Thi Huong, 28, dituduh bersama-sama empat yang lain yang masih bebas membunuh Kim Chol, 45, di Balai Pelepasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada 9 pagi, 13 Februari lalu.

Mereka menghadapi pertuduhan mengikut Seksyen 302 kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwaan akan memanggil 30 hingga 40 saksi, antara lain 10 saksi pakar termasuk pakar agen saraf VX serta beberapa saksi warga asing.

Jong namPada 28 Julai, Hakim Azmi menetapkan 23 hari bermula 2 Oktober hingga 30 November bagi perbicaraan iaitu 11 hari pada Oktober dan 12 hari pada November.

Pengarah Pendakwaan Negeri Selangor, Muhamad Iskandar Ahmad, akan mengetuai pasukan pendakwa raya, manakala peguam Gooi Soon Seng mewakili Siti Aisyah, dan peguam Hisyam Teh Poh Teik dan Datuk Naran Singh mewakili Doan.

Kedua-dua tertuduh pertama kali dihadapkan bagi pertuduhan membunuh pada 1 Mac di Mahkamah Majistret Sepang.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh kerana hukuman mati terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

KLIA2Kes itu kemudian dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 30 Mei.

Jong-nam dilaporkan berada di klia2 pada 13 Februari untuk menaiki penerbangan ke Macau apabila dua wanita menghampirinya dan tiba-tiba menyapu mukanya dengan cecair bertoksik yang kemudian dikenal pasti sebagai agen saraf VX.

Jong-nam, yang melakukan penerbangan menggunakan pasport tertera nama Kim Chol, meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya.

Beliau datang ke Malaysia pada 6 Februari.

SUMBER: BERNAMA.


Pengarang :