Pertandingan kitar semula di sekolah beri impak positif pelajar | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Pertandingan kitar semula di sekolah beri impak positif pelajar

OLEH SABIRAH AZIZ

SHAH ALAM, 11 OKT: Pertandingan kitar semula di peringkat sekolah memberikan impak positif kepada pelajar apabila ia berjaya menyemai amalan kitar semula dalam kehidupan seharian.

Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Ahmad Zaharin Mohd Saad berkata, pertandingan itu yang memasuki kali ke-11 tahun ini turut meningkat daripada segi penyertaan sekaligus mengalakkan lagi minat pelajar untuk membudayakan aktiviti berkenaan.


“Kami meletakkan sasaran menjadikan Shah Alam sebagai bandar raya rendah karbon menjelang 2030 selain turut mengadakan pelbagai program.

“Syabas diucapkan kepada peserta kerana berjaya mengumpulkan sebanyak 143,946.2 kilogram barangan kitar semula berbanding 121,321.2 kilogram barangan kitar semula pada tahun lepas,” katanya.

Sementara itu, Penolong Kanan Kokurikulum SMK Seksyen 18 Shah Alam, Hafizah Abdul Samad berkata, kewujudan pertandingan itu terbukti berkesan kerana banyak memberikan kesedaran kepada pelajar dan warga sekolah.

“Kempen ini wajar diteruskan kerana turut memberi manfaat kepada mereka untuk memulihara alam sekitar apabila amalannya bukan setakat di sekolah malah di mana sahaja mereka berada.

“Diharap untuk program akan datang, pelajar dapat menyertai pelbagai lagi kategori dipertandingkan bagi mencungkil bakat mereka,” katanya.

Pertandingan Kitar Semula Peringkat Sekolah 2017 yang diadakan sejak 2006 merupakan antara inisiatif Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dengan kerjasama F&N Beverages Marketing Sdn. Bhd.

Sebanyak tiga kategori dipertandingkan iaitu pra sekolah, sekolah rendah dan menengah dengan pelajar perlu mengumpulkan sebanyak mungkin barangan kitar semula seperti kertas, plastik dan aluminum disamping acara sampingan pertandingan rekacipta.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next