Selangorkini
BERITA UTAMA NASIONAL

Raja-Raja Melayu: Pertahan Islam toleran, sederhana & inklusif

SHAH ALAM 10 OKT: Majlis Raja-Raja Melayu menggesa rakyat agar mempertahankan imej Islam yang toleran, sederhana dan inklusif daripada dicemari tindakan bersikap keterlaluan dan memisahkan rakyat.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu, Syed Danial Syed Ahmad berkata, Raja-Raja Melayu bimbang selepas timbul tindakan individu tertentu bersifat keterlaluan dikhuatiri boleh menjejaskan keharmonian hubungan antara rakyat pelbagai kaum dan agama di negara ini.

“Raja-Raja Melayu memandang berat isu perpaduan dan hubungan harmoni dalam kalangan rakyat berbilang agama dan kaum di negara ini. Rakyat wajib memahami dan menghormati prinsip utama yang terkandung dalam Perlembagaan.

“Raja-Raja Melayu berpendirian isu keharmonian membawa implikasi lebih mendalam sekiranya sesuatu tindakan itu bersabit dengan dan dilakukan atas nama Islam,” katanya dalam satu kenyataan rasmi mewakili Raja-Raja Melayu, hari ini.

Syed Danial berkata Raja-Raja Melayu turut menggesa rakyat terus mengamalkan nilai bermasyarakat dan bernegara berpandukan prinsip dalam Perlembagaan Negara dan semangat Rukun Negara.

“Rukun Negara diisytiharkan ideologi kebangsaan oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong keempat pada 31 Ogos 1970, menggariskan lima cita-cita dan lima prinsip, harus menjadi kompas pedoman oleh semua pihak, baik pemimpin, pentadbir dan rakyat keseluruhannya,” katanya.

=EZY=

 


Pengarang :