Selangor bebas insiden kemiskinan, Program IPR berjaya | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Selangor bebas insiden kemiskinan, Program IPR berjaya

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 10 OKT: Laporan Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2016 mendedahkan insiden kemiskinan Selangor berkurangan kepada kosong peratus pada 2016, berbanding 0.2 peratus pada 2014.

Pengarah Komunikasi Strategik, Pejabat Menteri Besar Selangor, Yin Shao Loong berkata, ia merupakan pencapaian terbesar Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali dan pimpinannya dalam menyemarak program Inisiatif Peduli Rakyat.


Katanya, ia sekaligus membuktikan kejayaan Kerajaan Negeri membasmi kemiskinan dan masalah kesenjangan pendapatan antara bandar dan luar bandar.

“Selangor membuktikan masalah ketidakseimbangan pendapatan antara bandar dan luar bandar, isu yang membelenggu kebanyakan masyarakat boleh diatasi dengan dasar berteraskan rakyat.

“Dato’ Seri Mohamed Azmin secara konsisten turun padang setiap minggu melawat luar bandar di Selangor untuk penyampaian program IPR kepada rakyat dan statistik rasmi menunjukkan usaha ini membuahkan hasil,” katanya.

Terdahulu, Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan purata pendapatan isi rumah di luar bandar menunjukkan peningkatan mendadak menerusi kadar pertumbuhan sebanyak 12.3 peratus dalam tempoh dua tahun sehingga 2016.

Sementara itu, purata pendapatan isi rumah di bandar bertumbuh 6.9 peratus setahun.

Untuk keseluruhan negeri, purata pendapatan di Selangor mencatat pertumbuhan 7.5 peratus setahun daripada RM6,214 pada 2014 kepada RM7,225 pada 2016.

Shao Loong berkata, ketidakseimbangan seperti ditetapkan pekali Gini, menunjukkan peningkatan pendapatan paling baik adalah luar bandar Selangor, yang mana meningkatkan keseimbangan pendapatan bagi keseluruhan negeri.

Sumber: Jabatan Perangkaan Malaysia

“Angka terbaru juga menunjukkan Negeri Selangor adalah penyumbang terbesar Keluaran Dalam Negara Kasar.

“Diambil bersama data minggu ini, kita sekarang dapat melihat bahawa lebih besar kemakmuran dan kesaksamaan hadir dengan produktiviti lebih baik,” katanya.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next