Sultan Selangor zahir harapan kerjasama erat Selangor-UK | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Sultan Selangor zahir harapan kerjasama erat Selangor-UK

OLEH LIZAWATI MADFA

KUALA LUMPUR, 12 OKT: DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menzahirkan harapan tinggi untuk melihat kerjasama erat di antara Selangor dan pelabur United Kingdom (UK), kata Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali.

Dato’ Menteri Besar itu berkata, ia selaras dengan misi Selangor bergelar ‘regional smart state’ yang kini sedang giat dijayakan Kerajaan Negeri dan komponennya.


Katanya, Kerajaan Negeri juga bukan menumpukan sasaran Pelaburan Langsung Asing (Foreign Direct Investment-FDI) sahaja tetapi optimis untuk menjadi pintu masuk utama pelabur ke pasaran Asia Pasifik.

“Kita berkumpul bukan sahaja untuk mengeratkan hubungan antara kedua kerajaan tetapi juga menjayakan pertemuan perniagaan ke perniagaan ‘business to business’-B2B) di antara Selangor dan UK.

“Ia bagi mencari rakan strategik dalam penyelesaian digital dan ‘internet of things’ menerusi pelbagai platform,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Makan Malam UK Mega Technology Mission to Malaysia, di Istana Selangor, di sini, pada 10 Oktober lalu.

Turut serta, Exco Pelaburan, Perindustrian, Perdagangan dan Pengangkutan, Dato’ Teng Chang Khim dan Ketua Pegawai Eksekutif Invest Selangor (Invest), Dato’ Hasan Azhari Idris.

Mohamed Azmin berkata, Invest sentiasa bersedia membantu pelabur UK untuk menjayakan pelan strategik mereka di Selangor.

“Saya percaya pelabur UK membuat pilihan tepat untuk datang ke Malaysia terutamanya Selangor bagi melihat peluang baru.

“Saya juga yakin kita bakal menyaksikan kerjasama jangka panjang di antara Selangor dan syarikat UK dalam masa terdekat,” katanya.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next