Tambah bas elektrik tahun hadapan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Tambah bas elektrik tahun hadapan

OLEH LIZAWATI MADFA

KUALA LUMPUR, 11 OKT: Kerajaan Negeri bercadang untuk menambah sepenuhnya bas elektrik bagi perkhidmatan percuma Bas Smart Selangor, bermula tahun hadapan.

Exco Pelaburan, Perindustrian, Perdagangan dan Pengangkutan, Dato’ Teng
Chang Khim berkata, ia selaras dengan hasrat Kerajaan Negeri mengurangkan pembebasan karbon ke dalam ruang udara negeri ini.


Katanya, Kerajaan Negeri juga sudah menerima beberapa cadangan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) berhubung perkara sama.

“Sekarang kita sudah ada 100 bas, jadi kita mahu bas ke 101 dan seterusnya nanti adalah bas elektrik.

“Kita akan mengkaji setiap cadangan PBT namun kita mahu mengingatkan bahawa keputusan bergantung kepada keperluan dan bukan permintaan,” katanya kepada Selangor Kini.

Chang Khim berkata, beberapa aplikasi juga bakal dilancar bagi memudahkan pengguna Bas Smart Selangor.

“Kita kini dalam proses penyediaan aplikasi berkenaan, di mana pengguna boleh menyemak secara ‘real time’ kedudukan bas.

“Ini akan meningkatkan mutu perkhidmatan selain membantu pengguna mengurus perjalanan mereka dengan lebih efektif,” katanya.

Beliau ditemui sejurus selesai mengiringi Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali menyambut delegasi United Kingdom ‘Mega Technology Mision’ ke Malaysia, di Istana Selangor, semalam.

Pada 24 September lalu, Bas Smart Selangor ke-100 menerima pengiktirafan The Malaysia Book of Records (MBOR) bagi perkhidmatan bas percuma terbanyak disediakan sesebuah Kerajaan Negeri.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next