9,124 pesawah dibantu ekoran tanaman dijangkiti BLB | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Hafizan Taib

9,124 pesawah dibantu ekoran tanaman dijangkiti BLB

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 14 NOV: Kerajaan Negeri memberikan bantuan kewangan kepada 9,124 pesawah di Selangor selepas hasil tanaman mereka dijangkiti penyakit hawar daun bakteria (BLB).

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, ia berdasarkan laporan hasil bancian dilaksanakan Jabatan Pertanian Selangor (JPS) bagi musim 2/2016 membabitkan semua pesawah itu di 8,892 lot sawah.


“Secara keseluruhan, penyerahan cek bantuan kewangan kepada pesawah selesai dilaksanakan bermula dari kawasan blok pengairan Panchang Bedena, Sungai Burong, Sekinchan, Sungai Nipah, Bagan Terap, Sungai Leman dan Sungai Panjang pada 20 Jun lalu,” katanya.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri (ADN) Lembah Jaya, Khasim Abdul Aziz dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

Namun begitu, Zaidy berkata, JPS mengesahkan terdapat 9.5 peratus atau 847 lot sawah apabila pengusahanya masih belum menerima cek bantuan kewangan mereka.

“Ini disebabkan pelbagai masalah antaranya pesawah asal meninggal dunia, kesilapan pada ejaan nama, nombor kad pengenalan dan juga perkara berkaitan dengan isu di antara pemilik tanah sawah dengan pemajak tanah sawah iaitu pengusaha sebenar sawah.

“Selain itu, terdapat juga isu disebabkan cek rosak serta tamat tarikh tempoh untuk dimasukkan ke dalam akaun penerima,” katanya.

Beliau berkata, syarat ditetapkan untuk pesawah menerima bantuan kewangan itu penerima pengusaha sawah, kawasan diserang penyakit BLB mesti sekurang-kurangnya 20 peratus daripada keseluruhan lot dan lot sawah diperakui JPS dijangkitinya melalui bancian dibuat.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next