Akhirnya doktor HKL akui, Anwar sakit | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Ermizi Muhamad

Akhirnya doktor HKL akui, Anwar sakit

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 14 NOV : Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar meragui jaminan keselamatan Kerajaan Malaysia terhadap bapanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Nurul Izzah berkata, terdapat banyak kelemahan pengurusan keselamatan tahanan politik di peringkat Kerajaan Persekutuan kini.


Beliau mengaitkan insiden kecederaan yang dialami bekas Ketua Pembangkang itu ketika dipenjarakan pada 1998, apabila Anwar mengalami kecederaan fizikal serius dipukul bekas Ketua Polis Negara, Rahim Noor.

“Itu hakikat yang tercatat dalam sejarah,” katanya ketika bercakap pada majlis ringkas mendoakan kesejahteraan Anwar di Kediaman Rasmi Dato’ Menteri Besar Selangor, di Seksyen 7, malam tadi.

Pada masa sama kata Nurul Izzah, kemalangan kenderaan yang membawa Anwar dari Hospital Kuala Lumpur ke Penjara Sungai Buloh, baru-baru ini menguatkan lagi persepsi terhadap kegagalan sistem keselamatan tahanan politik di negara ini.

“Apabila kemalangan boleh berlaku ketika di bawah pengawasan pihak berkuasa, kami (keluarga) tidak boleh menunggu lagi.

“Oleh sebab itu, Anwar perlu dibebaskan dan perkara ini diperakui sendiri Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bahawa Anwar adalah tahanan politik yang perlu dibebaskan,” katanya.

Anwar kini sedang menjalani hukuman penjara lima tahun. Dalam tempoh menjalani hukuman, Anwar dikatakan mengalami kesakitan teruk susulan daripada kecederaan lama ketika terlibat dalam kemalangan di Desa Sri Hartamas, Kuala Lumpur pada 2014.

Kecederaannya semakin menurun apabila pihak keluarga mendakwa Anwar dinafikan hak untuk mendapatkan rawatan fisioterapi ketika di penjara.

Susulan itu kata Nurul Izzah, pelbagai usaha dijalankan pihak keluarga bagi memastikan Anwar mendapat akses rawatan terbaik bagi mengurangkan kesakitan dialami tokoh reformasi itu.

Kata Nurul Izzah, ini termasuklah membangkitkan perkara itu di Parlimen dan mengadakan demonstrasi aman menuntut Anwar diberikan hak sebaiknya sebagai tahanan politik nombor satu di Malaysia.

“Ini merupakan perjuangan yang bukan mudah, bertahun kita bawa perkara ini di Parlimen dan bermacam-macam lagi.

“Akhirnya sebulan lepas setelah apa yang berlaku, doktor Hospital Kuala Lumpur mengakui bahawa Anwar memerlukan rawatan fisioterapi secara insentif sekurang-kurangnya dua atau tiga kali seminggu,” katanya.

Ahad lalu, Anwar dilapor selesai menjalani pembedahan bahu kanannya lebih empat jam, di Hospital Kuala Lumpur.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next