Selangorkini
NASIONAL

Anwar: Cukai baru & GST naik jika BN menang PRU-14

SHAH ALAM 3 NOV: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjangkakan sekiranya Barisan Nasional (BN) memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 mereka mereka akan segera mengumumkan cukai baru atau peningkatan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Anwar berkata pelbagai janji ditabur dalam usaha yang tidak berselindung untuk memperdaya rakyat untuk menyokong BN pada PRU akan datang.

“Tetapi ada kelompangan cukup besar di dalam bajet pra-pilihan raya ini; ia gagal menunjukkan bagaimana Kerajaan Persekutan akan mengimbangkan perbelanjaan dengan pendapatan.

“Bagaimanakah Kerajaan Persekutuan ini akan menepati janji-janji bajet ini, walhal ia belum menunjukkan bagaimana pendapatan kerajaan akan ditambah? Ini langsung tidak ditunjukkan dalam mana-mana bahagian bajet ini,” kata Anwar dalam kenyataan media.

Anwar berkata maka, hanya ada satu penjelasan untuk hal ini; cukai-cukai baru atau peningkatan dan perluasan GST akan dikenakan ke atas rakyat.

“Rakyat lah yang akan menderita dan yang akan menanggung beban ini untuk membolehkan BN melaksana segala janji yang dibuat di dalam bajet ini,” katanya.

=EZY=

 


Pengarang :