Aplikasi SITS Bas Smart Selangor boleh dimuat turun | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Aplikasi SITS Bas Smart Selangor boleh dimuat turun

OLEH LIZAWATI MADFA & SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 7 NOV: Pengguna Bas Smart Selangor kini boleh memuat turun aplikasi Selangor Intelligent Transport System (SITS) bagi mendapatkan maklumat 34 lokasi laluan Bas Smart Selangor, termasuk PJ City Bus.

Pengarah Smart Selangor Delivery Unit (SSDU), YM Raja Shahreen Raja Othman berkata, SITS membolehkan pengguna mengenal pasti perhentian terdekat, di samping menyemak jangkaan waktu ketibaan bas menerusi jadual yang akan dipaparkan.


Katanya, aplikasi dilancarkan itu bertepatan aspirasi Smart Selangor bagi memberi kemudahan dan menaik taraf hidup rakyat menggunakan teknologi sokongan.

“Salah satu isu utama dibangkitkan ketika mengkaji keperluan rakyat untuk Blueprint Smart Selangor adalah isu pengangkutan dan mobiliti.

“Selain melengkapkan Bas Smart Selangor dengan WiFi percuma dan kamera litar tertutup, kemudahan ini diusahakan supaya kami boleh membantu masyarakat dengan melengkapkan kemudahan disediakan Kerajaan Negeri,” katanya.

Bermula 6 November lalu, SITS boleh dimuat turun secara percuma menerusi Google App Store dan bakal menemui pengguna Apple Play Store sedikit masa lagi.

Sejak mula dilancarkan pada 15 Julai 2015, perkhidmatan Bas Smart Selangor beroperasi dengan 100 bas dan memberi manfaat kepada lebih 11 juta pengguna, di seluruh negeri.

Ketika pembentangan Belanjawan 2018 lalu, Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali mengumumkan RM11 juta sebagai sebahagian projek Smart Selangor, termasuk pelaksanaan Projek Perhentian Bas Pintar.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next