Bawa isu tanah Kampung Sungai Yu ke SELCAT | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Afix Redzuan

Bawa isu tanah Kampung Sungai Yu ke SELCAT

 

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 14 NOV: Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Hannah Yeoh disaran mempercepatkan siasatan melalui Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) berhubung isu pemberian tanah Kampung Sungai Yu, Kuala Selangor.


ADN Permatang, Datuk Sulaiman Razak, berkata memandangkan Hannah adalah Pengerusi SELCAT, beliau mempunyai kuasa menjalankan siasatan serta mengadakan pendengaran awam mengenai maklumat diberikan Exco, pada Sidang DUN minggu lalu, berhubung perkara itu.

“Walaupun ada beberapa pihak sudah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis, namun ia mungkin mengambil masa untuk menjalankan siasatan.

“Disebabkan hal berkenaan dibangkitkan di DNS, SELCAT boleh menjalankan siasatan lebih awal,” katanya.

Sulaiman berkata, surat rasmi sudah dihantar kepada Pejabat Speaker dan Pejabat DUN, pagi tadi serta satu salinan diserahkan kepada Menteri Besar.

Katanya, beliau turut bersedia menarik diri dari jawatankuasa SELCAT yang disandangan sekarang bagi menjadi saksi dalam isu penyelewengan berkenaan.

“Saya mahu SELCAT menyiasat dan melakukan pendengaran awam berkenaan kad pengenalan palsu milik 18 penerima dan penduduk luar termasuk dari luar Selangor,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next