CNN: Mugabe sedia letak jawatan, isteri diberi imuniti penuh | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

CNN: Mugabe sedia letak jawatan, isteri diberi imuniti penuh

GLOBAL 20 NOV: Presiden Zimbabwe Robert Mugabe bersetuju berundur dan surat peletakan jawatannya sudah disediakan, lapor CNN.

Laporan itu memetik sumber yang tahu berhubung rundingan Mugabe, 93, dengan jeneral tentera yang merampas kuasa di ibu kota ini minggu lalu.

Menurut CNN, mengikut syarat perjanjian, Mugabe dan isterinya, Grace, akan diberi imuniti penuh.


Dua sumber kanan kerajaan memberitahu Reuters lewat semalam, Mugabe bersetuju meletak jawatan namun tidak mengetahui butiran mengenai pengundurannya.

Pemimpin perang veteran Zimbabwe, Chris Mutsvangwa, berkata beliau akan memulakan prosedur mahkamah untuk mengesahkan tindakan ketenteraan ke atas Mugabe selepas pasukan keselamatan itu merampas kuasa Rabu lalu.

Presiden tertua dunia itu langsung tidak menyebut mengenai peletakan jawatan seperti dijangka dalam satu ucapan negara malam tadi, walaupun dipecat partinya sendiri, ZANU-PF.

SUMBER: REUTERS

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next