“Dia buat betui-betui noo…” | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

“Dia buat betui-betui noo…”

OLEH NAZLI IBRAHIM

BUTTERWORTH, 11 NOV: Pengalaman terbabit membuat liputan Misi Bantuan Selangor Prihatin, di Pulau Pinang membuka mata pasangan juruvideo sambilan.

Hal itu kerana pasangan suami isteri terbabit melihat sendiri Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali bersungguh membantu membersihkan rumah mangsa banjir.


Norfaizha Abdullah, 33, berkata, sikap Dato’ Menteri Besar itu jauh berbeza dengan sesetengah ahli politik yang hanya berlakon, di hadapan kamera.

“Dia buat ‘betui-betui’ (betul-betul) noo. Sebelum ini, kami ingatkan yang macam kami tengok di televisyen, ‘depa’ (mereka) orang politik berlakon depan kamera sahaja tetapi MB (Menteri Besar) Selangor ini bukan ‘lagu’ macam tu. Memang ‘respectlah’,” katanya.

Beliau yang berkhidmat sebagai juruvideo selama sembilan tahun berkata, pertama kali dalam hidupnya menyaksikan pemimpin sanggup membersihkan rumah bekas banjir, mengangkat sampah dan memotong pokok tumbang dari mula hingga kerja selesai.

Pasangannya, Adi Muhaimin Hakim, 31, yang berasal dari Kepala Batas turut melahirkan rasa terkejut dan teruja menyaksikan kesungguhan Mohamed Azmin melakukan kerja pembersihan.

Katanya, sikap membantu rakyat dengan ikhlas dan jujur seperti ditunjukkan pemimpin tertinggi Selangor itu wajar dicontohi semua pihak.

“Banyak benda beliau buat. Bukan setengah jalan tetapi sampai habis,” katanya.

Mohamed Azmin mengetuai misi bantuan selama dua hari itu membabitkan pelbagai program, antaranya serahan sumbangan RM1.4 juta, membersihkan rumah mangsa banjir, kerja memunggah sisa pepejal dan sampah pukal, memotong pokok tumbang juga menyantuni sukarelawan.

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next