JPNS kutip hasil RM158.7 juta | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

JPNS kutip hasil RM158.7 juta

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 14 NOV: Jabatan Perhutanan Selangor (JPNS) berjaya meraih pendapatan mencecah RM158.7 juta, setakat September lalu.

Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna, Elizabeth Wong berkata, ia diperolehi menerusi aktiviti kuari, pembersihan di tanah milik kerajaan dan hutan simpan kekal.


Katanya, tiada lesen pembalakan komersial dikeluarkan sejak dasar moratorium 25 tahun memberhentikan pembalakan komersial diperkenalkan, pada 2010.

“Sejak dasar moratorium diamalkan, tiada lagi kawasan pembalakan aktif di Selangor.

“Memang ada pencerobohan bagi aktiviti pembalakan haram, namun JPNS sudah mengambil tindakan sewajarnya termasuk mengenakan kompaun dan melaporkan kepada polis,” katanya.

Elizabeth berkata, JPNS turut menerima hasil pengenaan kompaun kesalahan hutan iaitu RM68,534 pada 2014, RM64,100 (2015), RM145,300 (2016) dan RM54,800 setakat Ogos lalu, bagi tahun ini.

Beliau berkata demikian merujuk kepada soalan tambahan Ahli Dewan Negeri (ADN) Sekinchan, Ng Suee Lim berhubung pembalakan haram, di Dewan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau menjawab pertanyaan ADN Semenyih, Datuk Johan Abdul Aziz berhubung industri pembalakan.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next