Kerajaan Negeri pantau aktiviti cegah kes malaria | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Norway

Wartawan

Hafizan Taib

Kerajaan Negeri pantau aktiviti cegah kes malaria

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 13 NOV: Kerajaan Negeri melalui Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) dan agensi berkaitan sentiasa menjalankan pemantauan juga aktiviti kawalan bagi mencegah kes malaria, di Selangor.

Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata, pendekatan itu diambil bagi memastikan ia terkawal dan setakat ini 87 kes dicatatkan di seluruh Selangor, sehingga 14 Oktober lalu.


“Aktiviti kawalan malaria di bawah bidang Kementerian Kesihatan Malaysia dan JKNS bertujuan mengurangkan ‘mortality’ dan ‘morbidity’ penyakit malaria serta mencegah kejadian di kawasan sudah bebas daripada penyakit itu.

“Bagi mengelak kes kematian berulang, JKNS mengarahkan semua hospital di Selangor memantau sejarah pergerakan pesakit dalam tempoh sebulan sama ada baru balik dari hutan atau kawasan malaria.

“Ia juga memantau golongan sepertu pembalak, orang asli, pemburu, pelancong atau penduduk yang mendiami kawasan pinggiran hutan,” katanya menjawab pertanyaan lisan Ahli Dewan Negeri Selat Klang, Dr Halimah Ali dalam sidang Dewan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Dalam masa sama, beliau berkata, semua pengamal perubatan swasta diminta meningkatkan ‘indexs of suspicion’ jangkitan malaria dan melaksanakan ujian filem darah untuk parasit malaria (BFMP) terhadap kumpulan berisiko mempunyai kriteria antaranya warga asing dari negara seperti Afrika, Pakistan, Myanmar, India, Indonesia juga Nepal juga orang asli dan rakyat tempatan mempunyai rekod perjalanan ke kawasan berisiko di dalam atau luar negara.

Pihak berkuasa tempatan (PBT), katanya, turut membantu melaksanakan aktiviti pencegahan antaranya Majlis Perbandaran Klang mengadakan ‘zonning’ untuk menempatkan pekerja warga asing digajikan pegilang supaya tidak menimbulkan kacau ganggu dan kesihatan awam.

“Selain itu, satu mesyuarat membincangkan perkara berkaitan dilaksanakan setiap empat bulan sekali bersama pemain industri bagi menyelesaikannya.

“Penyediaan pamplet pelbagai bahasa juga diedarkan PBT kepada warga asing bagi membolehkan mereka memahami perkara itu,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next