Kerjasama tambah baik urus sisa pepejal | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Sabirah Aziz

Kerjasama tambah baik urus sisa pepejal

OLEH SABIRAH AZIZ

SHAH ALAM, 13 NOV: Pihak Berkuasa Tempatan akan bekerjasama dengan pihak industri atau perkilangan bagi menguruskan sisa pepejal dengan lebih berkesan, kata Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru, Ean Yong Hian Wah.

Beliau berkata, antara perancangan jangka pendek ialah mendidik pekerja dan pengurusan tertinggi industri mengamalkan lebih banyak aktiviti kitar semula seacara berperingkat, di samping memberikan pelbagai inisiatif serta perkongsian berkaitan program 3R (Reduce, Reuse, Recycle).


“Selain itu, pihak industri diminta mewujudkan polisi kitar semula sebagai aktiviti yang perlu diamalkan, sekali gus menganjurkan kempen berkenaan kepentingan pengurusan sisa di pusat penjanaan sisa, di kawasan mereka.

“Bagi perancangan jangka panjang, pembabitan syarikat kontraktor pengurusan sisa yang berminat menjadi panel akan ditambah supaya masalah lambakan sampah haram dapat diatasi secara berkesan dan mengambil alih pengurusan sisa industri jika ada peruntukan mencukupi serta keperluan logistik besar,” katanya.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri Sekinchan, Ng Suee Lim berkenaan pengurusan sisa pepejal industri, pada sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Hian Wah berkata, pemantauan berkala juga akan dilakukan terhadap pengusaha kilang dan kontraktor panel dilantik dengan membuat auditan pengurusan serta pelupusan sisa industri.

Selain itu, katanya, Kerajaan Negeri akan menjemput pelabur swasta membuat pelaburan bagi meneroka sistem rawatan dan pelupusan sisa industri baharu serta efisien.

“Perancangan ini membolehkan keselamatan dan kesejahteraan alam sekitar dikekalkan serta ditambah baik,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next