Selangorkini
SELANGOR

MAIS dan anak syarikat bantu mangsa banjir Utara

OLEH LIZAWATI MADFA

KULIM, 14 NOV: Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menerusi Yayasan Islam Darul Ehsan (YIDE) menggerakkan Misi Bantuan Pasca Banjir ke Kedah dan Pulau Pinang, baru-baru ini.

Penyelaras misi berkenaan, Md Arifin Jaafar berkata, ia merupakan inisiatif MAIS dan anak syarikat meringankan beban mangsa banjir di kawasan terjejas di kedua negeri berkenaan.

Katanya, bantuan dihulurkan menerusi tiga bahagian iaitu sumbangan pek makanan dan minuman, bantuan perubatan serta pembersihan kawasan.

“Kami cakna dengan musibah yang melanda utara tahun ini, dengan membawa seramai 120 sukarelawan untuk melengkapkan misi bantuan.

“Ia perkara sama yang kami lakukan pada 2015 dengan menyalurkan sumbangan serupa kepada mangsa banjir di Kelantan,” katanya.

Misi berkenaan turut disertai Bakti Suci Holdings Berhad (BSHB), Lembaga Zakat Selangor (LZS), Perbadanan Wakaf Selangor (PWS), Teraju Ekonomi Asnaf (TERAS), Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS), Yayasan Kasih Tauhid (YKT) dan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Antaranya, LZS dan TERAS memberikan sumbangan makanan sementara (PPUM) juga menyediakan khidmat kaunseling dan bimbingan kepada mangsa banjir yang trauma.

Md Arifin berkata, kerja pembersihan di Kedah dimulakan di Kampung Lunas, Kulim dan pihaknya turut menyampaikan sumbangan berbentuk barang keperluan asas harian dan pek makanan kepada mangsa terlibat.

“Di Pulau Pinang, mangsa di kawasan terjejas seperti Kampung Padang Menora, dan Kampung Masjid, Bukit Bendera turut diberikan bantuan pembersihan berserta barang keperluan,” katanya.

 

=EZY=


Pengarang :