Selangorkini
NASIONAL

Pengimbas muka, suara untuk aplikasi Maybank2u

SHAH ALAM, 22 NOV: Malayan Banking Berhad (Maybank) kini melancarkan sistem keselamatan baharu iaitu pengimbas muka dan suara dikenali sebagai ID Muka dan ID Suara membolehkan pelanggan mengakses akaun menerusi Aplikasi Maybank2u.

Ketua Perkhidmatan Kewangan Komuniti Malaysia, Datuk Hamirullah Boorhan berkata, pelanggan yang ingin mengakses perlu mempunyai peranti dilengkapi kamera hadapan dengan resolusi grafik minimum 2.0 megapixel dan mempunyai mikrofon.

“Menggunakan pendekatan keselamatan bertingkat dengan kriteria akses berbeza serta menggabungkan pengetahuan pelanggan apa yang mereka miliki dan lokasi.

“Ini membantu mengurangkan penipuan dan penyalahgunaan,” katanya lapor Sinar Harian.

Hamirullah berkata, sistem itu memberi manfaat besar kepada pelanggan apabila peranti tidak mempunyai alat pengimbas cap jari atau cap jari tidak boleh dibaca.

Disamping itu, kewujudan sistem itu memberi pengalaman baharu kepada pelanggan yang ingin mengakses akaun dengan lebih cepat dan dalam jumlah yang besar dengan lebih terjamin.

Menjelang akhir 2017, lebih satu bilion urus niaga mudah alih akan melalui sistem digital Maybank2u bernilai lebih RM22 bilion.

Setakat Oktober 2017, pertumbuhan tahun ke tahun dalam urus niaga kewangan mudah alih mencapai 95 peratus.


Pengarang :