Peruntukan RM9.5 juta untuk JPS bangun pantai | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Hafizan Taib

Peruntukan RM9.5 juta untuk JPS bangun pantai

 

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 15 NOV: Kerajaan Negeri menyalurkan peruntukan RM9.5 juta kepada Jabatan Pengairan dan Saliran Selangor (JPS) bagi kerja pembangunan pantai di seluruh Selangor, pada tahun depan.


Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, daripada jumlah keseluruhan itu, sebanyak RM7.2 juta diperuntukkan untuk memperkukuhkan benteng pantai.

“Antara kawasannya adalah ban pantai di Batu Laut, Kuala Langat: Tanjung Rhu, Sepang; Remis, Kuala Selangor dan juga benteng pantai Coastel Belt, Sabak Bernam.

“Manakala bagi pemeliharaan dan pemuliharaan pantai juga muara pula mendapat peruntukan RM2.3 juta membabitkan kerja pengorekan muara sungai di Kuala Langat dan Sabak Bernam, mendalamkan muara Sungai Sekinchan serta juga pembaikan tembok penahan ombak di dataran Morib,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi penggulungan usul belanjawan peruntukan pembangunan 2018 dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), semalam.

Berhubung projek menaik taraf benteng di muara Sungai Sekinchan, beliau berkata, ia dalam proses mereka bentuk dalaman dan akan ditender pada tahun depan.

“Sebanyak RM800,000 diperuntukkan di bawah butiran kerja mendalamkan muara dan membina groynes di Sekinchan,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next