SELANGOR

Peruntukan usahawan India naik tiga kali ganda!

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 3 NOV: Kerajaan Negeri komited membangunkan golongan upaya golongan B4 dalam kalangan masyarakat India, melalui latihan kemahiran keusahawanan.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, ia melibatkan tumpuan meliputi bidang ‘digital marketing, graphic desing, e-commerce’, kemahiran menjahit, bakeri, fotografi dan rekabentuk bunga.

“Menjadi tanggungjawab saya mendakap masyarakat India untuk maju bersama. Justeru, pada 2018, peruntukan untuk Program Usahawan India Selangor dinaikkan sebanyak tiga kali ganda daripada RM1 juta kepada RM3 juta.

“Perserta program keusahawanan India diberikan peluang mendapat pembiayaan mikrokredit daripada Yayayasan Hijrah setelah tamat menjaalani latihan di bawah program pembangunan upaya usahawan,” katanya.

Mohamed Azmin berkata demikian ketika membentangkan cadangan Belanjawan Selangor 2018 di Dewan Negeri Selangor (DNS), petang tadi.

Pada masa sama, Mohamed Azmin turut berkongsi pengalamam beliau bertemu dengan peserta program keusahawanan membabitkan golongan India yang telah berjaya mengecapi kejayaan dalam program itu.

“Saya sendiri bertemu dengan peserta program keusahawan ini dan terpegun dengan kejayaan yang telah dicapai golongan itu.

“Keberkesanan program pembangunan keusahawanan India telah mampu meningkatkan jaringan kemahiran keusahawanan yang menyumbang kepada peningkatan sosio-ekonomi mereka,” katanya.


Pengarang :