Rancang bina MITS seluruh negeri | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Hafizan Taib

Rancang bina MITS seluruh negeri

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 14 NOV: Kerajaan Negeri merancang pembinaan Maahad Integrasi Tahfiz Sains (MITS), di seluruh Selangor bagi memenuhi keperluan pelajar mendapat pendidikan peringkat menengah berteraskan Islam.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu & Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, perancangan terbabit dijalankan secara berterusan mengikut daerah, di negeri itu.
“Sejak 2013, Kerajaan Negeri membangunkan dua MITS iaitu di Bagan Terap, Sabak Bernam dan Bagan Lalang, Sepang.


“Satu lagi MITS akan dibina pada tahun depan,” katanya menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri (ADN) Meru, Dr Abdul Rani Osman dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Kerajaan Negeri juga memperuntukkan kira-kira RM2.7 juta bagi keduaMITS berkaitan dalam tempoh dua tahun ini.

“Ia meliputi perbelanjaan bagi pelantikan guru dan bukan guru, pembekalan kawalan asrama, kawalan keselamatan dan kontraktor pembersihan kawasan serta yang berkaitan,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next