Selangorkini
SELANGOR

RM10.6 juta untuk pembangunan infrastruktur digital

ccsb-ads

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 3 NOV: Sejumlah RM10.6 juta disediakan Kerajaan Negeri bagi pembangunan infrastruktur digital termasuk penambahbaikan landasan Public Citizen Partnership (PCP), bagi 2018.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, RM11 juta pula disediakan bagi pelaksanaan projek perhentian bas pintar, pembangunan ‘epicentre’ dan ‘accelerator’ serta pembangunan silibus ‘internet of things’ (IoT) bersama industri.

Katanya, Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) juga dicadang membangunkan ‘State Wide Area Network’ merangkumi ‘Data Centre’ untuk ‘disaster recovery’ bagi memastikan ‘e-government’ lebih efisien dan telus.

“Smart city yang dipacu teknologi Big Data adalah dalam capaian kita.

“Dengan meningkatnya mobiliti dan ‘connectivity’, Selangor akan menerajui transformasi digital untuk membina negeri pintar, pantas dan ‘more connected’,” katanya.

Mohamed Azmin berkata, SSDU sudah melaksanakan 14 projek perintis dalam tempoh satu setengah tahun.

 Katanya, ia meliputi Smart Waste Management, pembersihan Sungai Klang dan kerjasama dengan Google Waze untuk pelaporan jalan berlubang serta pertambahan bilangan hotspot WiFi percuma Smart Selangor kepada 2,500 AP dan dijangka bertambah kepada 3,800 AP khususnya di kawasan luar bandar.

“Smart Selangor Command Centre (SSCC) juga sudah beroperasi memusatkan kesemua data negeri untuk dianalisa bagi memudahkan operasi pemantauan menerusi satelit dan pengurusan insiden hutan terbakar,
pencemaran air serta lokasi sampah haram.

“SSDU menggunakan 10 unit pemantauan kualiti udara dan kini di peringkat akhir membangun aplikasi memaparkan waktu ketibaan Bas Smart Selangor tanpa perlu menunggu lama di perhentian bas.

“SSDU juga sedang mewujudkan sistem aplikasi ‘smart parking’ bersepadu melalui pembangunan sistem
‘e-wallet’ bagi memudahkan pengguna tanpa perlu menggunakan kupon mahupun wang tunai,” katanya.

SSDU ditubuhkan untuk merangka dan melaksana inisiatif yang menyumbang kepada pembangunan ‘regional smart state’.


Pengarang :