GLOBAL RENCANA

San Juan: Kehilangan misteri, nasib 44 anak kapal tidak diketahui

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

ANALISIS GLOBAL: Kehilangan kapal selam Argentina mengimbau tragedi hitam yang menimpa kapal selam Rusia jenis Kursk pada 12 Ogos 2000 apabila mengorbankan kesemua 118 krew.

Pencarian kapal selam milik Tentera Laut Argentina jenis San Juan terus dipergiatkan sejak kapal selam itu dilaporkan hilang komunikasi pada 15 November lalu apabila dipercayai mengalami masalah kegagalan bekalan elektrik namun punca sebenar belum dikenalpasti.

Kali terakhir kapal selam itu berkomunikasi ialah pada pagi (Rabu) 15 November, dan apabila ia terputus hubungan pada hari sama, misi pencarian dilancarkan pada pagi Khamis (16 November).

Sehingga kini (21 November) nasib 44 anak kapal selam itu terus menjadi misteri dan menimbulkan pelbagai persoalan disebabkan tanpa berita baik diterima.

 

Sejarah kapal selam San Juan

Kapal selam itu memasuki perkhidmatan pada 19 November 1985 dengan naik taraf dilakukan di Argentina antara 2008 dan 2013, mengambil masa lebih lama daripada dijangka disebabkan kekangan bajet.

Kos naik kira-kira 100 juta peso ($ 12.4 juta) dan terdiri daripada lebih 500,000 jam kerja di mana kapal selam dipotong separuh dan enjin dan bateri MTU diganti.

Naik taraf itu dijalankan di limbungan kapal Kompleks Perindustrian Perindustrian Argentine (CINAR) Tandanor dan Storni. Kemudian, San Juan ditugaskan menjalankan latihan pengawasan di zon ekonomi di sekitar Puerto Madryn, khususnya dalam peranan memerangi penangkapan ikan secara haram

 

Apa berita terkini nasib San Juan?

Terbaharu, pakar menolak kemungkinan bunyi dikesan di dasar laut adalah milik kapal terbabit. Jurucakap tentera laut, Enrique Balbi berkata bunyi itu mungkin terhasil dari hidupan yang ada di laut itu.

Laporan mengenai kemungkinan bunyi bising itu dihasilkan kapal selam terbabit telah membuatkan semua ahli keluarga meletak harapan tinggi untuk melihat semua mangsa dalam keadaan selamat.

Sebelum ini panggilan kecemasan yang dikatakan dibuat San Juan disahkan sebagai bukan milik kapal selam terbabit.

Lokasi terakhir kapal selam buatan Jerman itu pada 15 November lalu ialah 432 kilometer di luar perairan Argentina di Atlantik Selatan. Kru kapal selam San Juan dipercayai mempunyai bekalan makanan dan oksigen mencukupi untuk menunggu bantuan tiba.

Menteri Pertahanan Argentina, Oscar Aguard, pada 18 November mengesahkan bahawa misi pencarian kapal selam ARA San Juan disertai kerajaan Chile, Brazil, Amerika Syarikat (AS), United Kingdom, Colombia, Uruguay serta Peru, manakala beberapa negara lain turut menawarkan bantuan mereka dalam operasi mencari dan menyelamat.

Perintah Selatan AS pada Ahad telah menghantar pesawat kedua untuk membantu operasi pencarian, iaitu P-8A Poseidon yang dikenali sebagai pemburu kapal selam atau antikapal selam dengan 21 kru dari Jacksonville, Florida.

 

Berapa lama krew kapal selam dapat bertahan hidup?

CNN melaporkan jurucakap tentera Laut Argentina, Enrique Balbi menyatakan dalam senario terburuk, kapal selam itu boleh kehabisan oksigen dalam masa dua hari.

Di bawah keadaan biasa, kapal itu mempunyai bahan api, air, minyak dan oksigen yang mencukupi untuk beroperasi selama 90 hari tanpa bantuan luar.

Balbi berkata kapal selam itu boleh “snorkel” – atau menaikkan tiub ke permukaan – “untuk mengecas bateri dan tarik udara segar untuk kru. ”

Negara terlibat dalam pencarian Kapal Selam San Juan

Sekiranya kapal selam terapung di permukaan dan penutup dibuka, ia akan mempunyai bekalan udara yang tersedia dan makanan yang cukup selama 30 hari.

Tetapi jika ia tenggelam dan tidak dapat menaikkan snorkel, oksigennya mungkin bertahan hanya sekitar tujuh hari.

 

Jika kapal selam ditemui, bagaimanakah krew diselamatkan?

Walaupun kapak selam dikesan dijumpai ia mengambil masa beberapa hari untuk kapal selam penyelamat digerakkan di kawasan di mana ia dijumpai.

Keadaan ini menimbulkan masalah apabila bekalan oksigen semakin berkurangan ditambah dengan keadaan gelora lautan dan cuaca yang sukar dijangka.

Kedalaman lautan dan jarak kapal selam itu terdampar serta keadaannya sama ada menegak atau berada di posisi lain bakal menentukan bentuk gerakan menyelamat dapat dilaksanakan yang memerlukan kepakaran tersendiri.

 


Pengarang :