SELANGOR

Smart Tahfiz & B Faz peluang huffaz sertai pendidikan arus perdana

 

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 3 NOV: Universiti Selangor (UNISEL) dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) dicadang memperluas Program Smart Tahfiz dan Program Bimbingan Huffaz (B-Faz).

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, ia bertujuan menyediakan pelajar-pelajar tahfiz mengikuti kurikulum bagi menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Katanya, ia membolehkan graduan tahfiz menyambung pendidikan mereka dalam arus perdana pendidikan negara.

“Saya menggesa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyemak semula dasar pendidikan institusi Islam khususnya maahad tahfiz persendirian yang semakin bercambah tanpa kawalan.

“Saya amat bimbang dengan keadaan semasa di mana hampir keseluruhan 17,440 anak-anak kita yang sedang mengaji di maahad tahfiz persendirian tidak dilengkapkan dengan peluang menduduki SPM.

“Anak-anak muda huffaz juga berhak mendapat pendidikan yang holistik seperti pengajian bahasa, sains, matematik, teknologi dan kemahiran hidup untuk menjamin masa depan,” katanya.

Pada masa sama, Mohamed Azmin berkata, nazir masjid bakal menerima insentif RM500 sementara pengerusi surau dan siak menerima RM300 masing-masing, pada 2018.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri memberikan sumbangan ‘Kasih Ramadhan’ sempena Program Menyemarak Ramadan kepada nazir masjid dan pengerusi surau seluruh Selangor dengan masing-masing menerima RM500 dan RM300.


Pengarang :