Selangorkini
PENDIDIKAN SELANGOR

182 Huffaz MITS terima insentif RM1,000 seorang

OLEH AFIX REDZUAN

CYBERJAYA, 5 DIS: Kerajaan Selangor berbesar hati memberikan insentif RM1,000 setiap seorang kepada 182 huffaz Maahad Tahfiz Integrasi Selangor (MITS) yang berjaya menamatkan hafazan 30 juzu’ Al-Quran.

Berita gembira diumumkan Exco Hal Ehwal Agama, Jawatankuasa Adat Melayu, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi menyaksikan kesemua huffaz menerima insentif dalam bentuk cek yang diserahkan terus kepada mereka hari ini.

“Saya merasakan satu nikmat dan setinggi kesyukuaran dalam usaha melahirkan huffaz menerusi MITS dan kita juga berjaya melahirkan huffaz tidak sampai dua tahun.

“Kita perlu terus melahirkan lebih banyak huffaz dan ulama sebagai benteng untuk menangkis tanggapan buruk terhadap Islam,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama Majlis Graduasi Qurra’ Maahad Integrasi Tahfiz Selangor (MITS) Kali Ke-5 2017 di Dewan Masjid Raja Haji Fisabilillah, Cyberjaya.

Menurutnya, Kerajaan Negeri akan terus merealisasikan matlamat membina MITS di setiap daerah dengan lokasi terbaru pembinaan tahun hadapan di Hulu Langat.

Setakat ini terdapat empat MITS yang beroperasi di Sepang, Klang, Kuala Langat dan Sabak Bernam.

Dalam majlis sama, Muhammad Ridhwanil Abrar Mohamad Azhar dari MITS Sabak Bernam dan Iffah Abd Rahim dipilih selaku penerima Anugerah Huffaz Cemerlang 2017 dengan masing-masing membawa pulang insentif bernilai RM5,000.

Manakala Muhammad Hafidz Sharil Izwan, 14, dipilih selaku penerima Anugerah Khas di atas kejayaan menghafal Al-Quran dalam tempoh kurang dua tahun dan membawa pulang insentif RM3,000.

Muhammad Hafidz yang ditemui selepas itu berkata beliau mula menghafal Al-Quran sejak sekolah rendah sebelum menyambung pengajian di MITS Bagan Lalang.

“Antara cabaran menghafal Al-Quran adalah malas dan mengantuk.

“Sebagai langkah mengatasi saya terpaksa rajinkan diri untuk menghafal dengan cara berdiri sambil mengunyah makanan seperti kismis. Alhamdulillah dengan berkat kesabaran saya berjaya menamatkan hafazan,” katanya.

=EZY=


Pengarang :