Arab Saudi, Jordan, Maghribi bantah hasrat Trump jadikan Baitul Maqdis ibu negara Israel | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Arab Saudi, Jordan, Maghribi bantah hasrat Trump jadikan Baitul Maqdis ibu negara Israel

RIYADH 6 DIS: Raja Salman dari Arab Saudi, semalam memberi amaran tindakan Presiden Donald Trump memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat di Israel ke Baitulmaqdis adalah ‘langkah bahaya’ yang boleh membangkitkan kemarahan umat Islam seluruh dunia.

“Memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat (ke Baitulmaqdis) adalah langkah bahaya yang akan memprovokasi perasaan umat Islam seluruh dunia,” lapor Al-Ekhbariya TV memetik Raja Salman sebagai memberitahu Trump dalam panggilan telefon.

Trump memaklumkan Presiden Mahmud Abbas mengenai hasratnya memindahkan kedutaan AS dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.


Pengumuman itu mencetuskan kritikan daripada pemimpin Arab.

Sementara itu di Amman, nada sama dilontarkan Raja Abdullah dari Jordan yang menyifatkan langkah itu memberi kesan bahaya kepada kestabilan rantau itu.

Trump menyatakan hasrat meneruskan keputusan memindahkan kedutaan AS ke Baitulmaqdis dalam panggilan telefon kepada Raja Abdullah, kata kenyataan istana.

Raja Abdullah dipetik sebagai membalas sebarang keputusan seumpama itu bahaya kepada kestabilan dan keselamatan rantau berkenaan serta menghalang usaha AS menyambung semula rundingan damai Arab – Israel.

Turut menyatakan bantahan terhadap tindakan Trump itu adalah Raja Mohammed VI dari Maghribi.

Dalam surat terbuka kepada Trump, Raja Mohammed meluahkan ‘kebimbangan mendalam’ dan ‘kebimbangan dirasakan negara Arab dan Islam dan penganutnya’ berhubung langkah mengiktiraf bandar raya itu sebagai ibu negara Israel dan memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat ke situ.

SUMBER: AFP/Reuters

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next