AS biadap pindah kedutaan Israel ke Baitulmaqdis | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

AS biadap pindah kedutaan Israel ke Baitulmaqdis

Amanah mengecam sekeras sekerasanya tindakan Presiden Trump memindahkan kedutaan Amerika Syarikat ke Baitul Maqadis. Sejak menjadi presiden beliau bukan menjadi pendamai tetapi menjadi punca tercetus ketegangan dan persengketaan di Timur Tengah dan juga di Asia terutamanya di Korea. Hak orang Islam sedunia tercabar dan maruah kami tercalar teruk hari ini. Baitul Maqadis adalah isu terpenting menyelesaikan isu Rakyat Palestin dan Islam sedunia. Amerika adalah musuh nyata orang Islam dan Palestin dengan tindakan ini yang kami kutuk sekeras kerasnya. Hari ini mereka mereka yang memilih menjadi sekutu rapat Amerika adalah musuh umat Islam. Kami menuntut Kerajaan Malaysia menghantar bantahan keras ke Amerika atas tindakan memindah kedutaannya ke Baitul Maqadis.

1) Datuk Najib sering mengumumkan hubungan baik dan istimewa beliau dengan Donald Trump.Jika benar hubungan tersebut begitu baik, beliau patut menggunakan hubungan istimewa tersebut untuk mempengaruhi polisi Trump untuk kebaikan umum umat Islam sedunia.

2) Baik dalam isu pengistiharaan pengharaman umat Islam negara tertentu memasuki Amerika sehingga hasrat Trump memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat ke Baitul Maqadis, Najib membisu seribu bahasa. Beliau kelihatan lagi mengutamakan memelihara hubungan peribadi beliau dengan Trump supaya tidak terjejas daripada menggunakannya untuk kepentingan umum umat Islam. Ini adalah  sikap mementingkan diri dan bukan sikap seorang pemimpin Islam yang berjuang dan berkorban untuk umat Islam sedunia. Adakah ini sikap seorang pemimpin yang kita boleh  berbangga membela Islam atau yang patut kita ganti ? Seluruh Dunia dan Malaysia memerhati kelemahan kepimpinan Najib yang amat mendukacitakan.


3) Adakah Malaysia mempunyai pendirian dalam isu yang melibatkan salah satu tempat terpenting untuk dunia dan umat Islam ? Adakah UMNO yang sedang mempunyai Mesyuarat Agong membuat pendirian rasmi tentang isu ini?

UMNO sudah tidak relevan lagi, begitu juga Najib. Dan Malaysia menjadi makin tidak relevan dan tenggelam terus jauh berbanding pada zaman Tengku Abdul Rahman yang pernah menerajui OIC dahulu.

Apakah pendirian Malaysia dalam isu Amerika memindah kedutaannya ke Baitul Muqadis ? Najib hanya berani boleh menjuarai Islam di Malaysia sahaja seperti seorang  jaguh kampung. Dipentas antarabangsa Malaysia sudah tidak lagi relevan dibawah kepimpinan Najib. Itulah Nasib Malaysia hari ini selepas 60 tahun Merdeka.

Raja Bahrin Shah
Ahli Parlimen Kuala Terengganu
dan Pengerusi Biro Antarabangsa Amanah

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next