Bank Negara: Waspada pemberi pinjaman wang haram | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Bank Negara: Waspada pemberi pinjaman wang haram

KUALA LUMPUR 6 DIS: Bank Negara Malaysia (BNM) meminta orang ramai berwaspada terhadap individu atau syarikat yang menjalankan aktiviti pemberian pinjaman wang haram menggunakan lesen palsu yang kononnya dikeluarkan oleh bank pusat itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, BNM berkata pihak yang terbabit menyasarkan untuk memperdaya orang ramai supaya mempercayai mereka sebagai pemberi pinjaman wang berlesen dan mengaburi orang ramai membuat pembayaran awal untuk pelbagai tujuan berkaitan pinjaman seperti perbelanjaan pentadbiran, duti setem dan yuran guaman.

“BNM tidak mengeluarkan lesen pemberian pinjaman wang. Perniagaan pemberian pinjaman wang dikawal selia mengikut Akta Pemberi Pinjaman Wang 1951 dan ditadbir oleh Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.


“Kegiatan penipuan ini dijalankan menerusi laman web, media sosial, panggilan telefon, SMS, e-mel atau dalam bentuk komunikasi lain,” kata BNM.

Bank pusat menggesa mangsa penipuan kewangan seperti ini supaya membuat laporan polis bagi membolehkan siasatan dijalankan, selain mengingatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada terhadap mana-mana pihak yang mendakwa diberikan lesen oleh BNM.

Orang ramai juga dinasihatkan supaya merujuk senarai institusi yang dilesenkan atau diluluskan mengikut undang-undang yang ditadbir oleh BNM, dengan melayari http://www.bnm.gov.my sebelum membuat sebarang transaksi perniagaan atau pelaburan.

SUMBER: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next