Selangorkini
SELANGOR

Hampir 1,000 warga emas dirai

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 6 DIS: Hampir 1,000 warga emas dirai pada Sambutan Hari Warga Emas Peringkat Negeri Selangor 2017, di Hotel De’Palma, di sini.

Exco Hal Ehwal Wanita dan Kebajikan, Dr. Daroyah Alwi berkata, inisiatif itu diambil bagi menghargai warga emas yang selama ini berjasa dalam memacu pembangunan dan kesejahteraan Selangor sebagai negeri termaju.

“Kita perlu menghargai warga emas supaya golongan itu tidak tertekan dari segi emosi, kewangan, kesihatan dengan menyediakan kemudahan buat mereka hingga akhir hayat.

“Sektor korporat dan swasta juga diharap dapat mengadakan pelbagai program untuk terus mengiktiraf, membantu dan menyokong apa sahaja warga emas perlukan,” katanya.

Turut hadir Ahli Dewan Negeri (ADN) Bangi, Shafie Ngah dan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Selangor, Mohammad Hanafi Maulud.

Pada majlis bertemakan ‘Bakti dan Budi Ayahanda dan Bonda’ itu, Kerajaan Negeri turut memberi sumbangan RM4,000 kepada empat Pusat Aktiviti Warga Emas (PAWE).

Ia membabitkan PAWE Jenjarom, Kuala Langat, PAWE Kampung Kenanga, Rawang, PAWE Sabak Bernam dan PAWE Sungai Buloh.

Daroyah berkata, sekurang-kurangnya tiga lagi PAWE akan dibuka tahun hadapan, namun lokasi masih belum dapat diumumkan.

“Kewujudan PAWE adalah untuk memastikan warga emas dapat mengisi masa lapang mereka seperti berkawan, jalani kelas agama dan aktiviti senaman,” katanya.

Program itu turut dihadiri warga emas dari Jabatan Kemajuan Orang Asli Negeri Selangor, rumahrumah kebajikan sekitar Selangor dan pesara Kerajaan.

Antara pengisian program pada hari ini adalah acara sukan rakyat, pendaftaran skim Peduli Sihat, perkongsian ilmu dan senaman warga emas.


Pengarang :