INPENS cemerlang raih gangsa ACC 2017 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Afix Redzuan

INPENS cemerlang raih gangsa ACC 2017

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 5 DIS: Pelajar jurusan Pembuatan Pastri, Nik Hasnah Mahmod, 18, mengharumkan nama Kolej Antarabangsa Inpens (INPENS) apabila berjaya meraih pingat gangsa di Asian Culinary Challenge 2017 (ACC).

Acara itu berlangsung pada 28 November lalu menerusi acara Apprentice Dress The Cake (Individual-Class 4).


Ketua Sektor Kulinari dan Pastri INPENS, Chef Nur Waheeda berkata, pertandingan ini merupakan platform terbaik Nik Hasnah mempamerkan potensi dan kemahiran beliau.

“Pertandingan ini juga dibarisi chef tersohor dalam dan luar negara sebagai juri. Malahan ACC 2017 turut menjemput KDYTM Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah sebagai juri Diraja.

“Antara barisan juri lain yang ternama adalah Chef Jamnong Nirungsun dari Thailand, Chef Michieletto Federico dari Itali dan dua chef selebriti tempatan iaitu Chef Sabri Hassan dan Chef Zubir Zain. ACC 2017 juga melantik Chef Jochen Kern dari Jerman sebagai Ketua Juri.

“Oleh itu, pelajar bertanding bukan sahaja mendapat pengalaman berharga malahan boleh mencedok ilmu melalui nasihat diberikan juri,” katanya.

ACC 2017 yang diadakan di Kuantan, Pahang berlangsung pada 28 hingga 30 November turut mempertandingkan 24 acara lain dengan penyertaan seramai 281 pelajar kulinari dan pastri dari seluruh Malaysia dan Asia Tenggara.

Sementara itu, Ketua Eksekutif INPENS, Ahmad Zabri Mohd Yaman berkata, INPENS mula memperkenalkan Kursus Pembuatan Makanan (kulinari) dan Pembuatan Pastri sejak 2016 kerana permintaan yang tinggi terhadap graduan kursus ini sama ada di industri pembuatan makanan halal, restoran dan perhotelan.

Katanya, penyertaan INPENS di dalam banyak pertandingan kemahiran membuktikan INPENS komited dalam menjayakan peranannya sebagai hab melahirkan belia berkemahiran dan seterusnya menjadi graduan idaman majikan.

‘Mereka yang mempelajari kedua-dua kursus ini juga berpotensi bergelar usahawan kemahiran jika mempunyai semangat keusahawanan tinggi. Mereka meminati bidang kulinari dan pastri boleh menyertai INPENS dengan sesi pengambilan seterusnya pada 9 Januari 2018,” katanya.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next