Kesalahan perkataan ‘revocation’ oleh media | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Norway

Wartawan

Sheeda Fathil

Kesalahan perkataan ‘revocation’ oleh media

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 13 DIS: Kamar Penasihat Undang-Undang Negeri Selangor meneliti keratan akhbar dan media berkenaan penggunaan ‘revocation’ sebagai terjemahan dalam Bahasa Inggeris bagi perkataan ‘pembatalan’.

Ia dinyatakan dalam Kenyataan Akhbar Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor berkenaan penerimaan pemulangan kembali Darjah dan Bintang Kebesaran Selangor oleh Tun Dr Mahathir dan Tun Dr Siti Hasmah kepada Sultan Selangor.


Perkataan yang tepat menurut Statut Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati dan Statut Darjah Kebesaran Mahkota Selangor Yang Amat Mulia bagi perkataan ‘membatalkan’ atau ‘pembatalan’ atau ‘batal’ ialah ‘annul’ atau ‘annulment’ atau ‘annuled’ bukan ‘revocation’ atau ‘revoked’.

Malah, penjelasan itu adalah untuk membetulkan tanggapan atau pemahaman yang tidak tepat berhubung perkataan yang diterjemahkan dalam media atau akhbar Bahasa Inggeris.

Ia menjelaskan bahawa sultan berkenan menerima pemulangan dan penyerahan Darjah dan Bintang Kebesaran Selangor dikurniakan dan memadamkan namanya daripada senarai daftar.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next