Selangorkini
SELANGOR

Komited sedia prasarana mesra OKU

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 7 DIS: Kerajaan Negeri akan memainkan peranan lebih proaktif dalam memperkasakan penyediaan prasarana lebih mesra bagi kegunaan Orang Kelainan Upaya (OKU), di Selangor.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu & Warisan, Pembangunan Desa Dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, ia membabitkan urusan pentadbiran kerajaan, pusat rekreasi dan riadah, pasar raya serta di kawasan rumah ibadah, khususnya.

“Sebagai kerajaan prihatin, rakyat akan mengambil kira keseluruhan pandangan serta cadangan penambahbaikan yang perlu dilaksanakan bagi merealisasikan program pemerkasaan jati diri warga OKU.

“Sebagai contoh, melalui dasar baru Smart Masjid yang akan dilaksanakan bermula 2018, semua masjid di Selangor secara berpingkat akan dilengkapi prasarana mesra kepada pengguna dengan teknologi terkini yang lebih canggih serta mudah digunakan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Penutup Tilawah Al-Quran Braille 2017 anjuran Persatuan Orang Cacat Penglihatan Malaysia (PERTIS) di Hotel De Palma, Ampang, baru-baru ini.

Dr Ahmad Yunus turut menyarankan kewajaran seluruh anggota masyarakat untuk bersama menghulurkan bantuan serta bersikap peduli terhadap program pemerkasaan warga OKU.

Katanya, hal itu bagi memastikan tiada anggota masyarakat terutama OKU terpinggir daripada menikmati faedah kemakmuran yang dijana Kerajaan Negeri.

Dalam program itu, beliau turut melahirkan rasa kagum apabila dipersembahkan dengan kemampuan peserta OKU penglihatan yang berjaya menghafaz dan bertaranum dengan baik semasa mempersembahkan bacaan tilawah, setanding masyarakat normal.

“Sewajarnya program sebegini dijadikan agenda tahunan PERTIS bagi mencungkil bakat baru Qari dan Qariah dalam kalangan OKU penglihatan, sekali gus mampu bersaing dengan masyarakat normal mewakili negeri dan negara dalam pelbagai peringkat.

“Masyarakat perlu meraikan OKU sebagai insan istimewa oleh Allah SWT bagi memastikan dunia ini berada dalam keseimbangan yang adil.

“Manakala warga OKU pula perlu berjiwa besar dan bermotivasi tinggi memastikan kehadiran mereka di tengah masyarakat tidak akan memberikan kesan negatif mahupun bebanan kepada anggota masyarakat lain,” katanya.


Pengarang :