MAPIM: Islam perlu bangkit bantah pencabulan Baitulmaqdis | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Norhayati Umor

MAPIM: Islam perlu bangkit bantah pencabulan Baitulmaqdis

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 7 DIS: Masjid di seluruh negara diminta mengadakan demonstrasi berhubung isu pengambilalihan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel yang bakal diisytihar Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, khutbah Jumaat juga disarankan dibaca khas untuk isu terbabit.


Katanya, maruah umat Islam ketika ini dicabar AS dan Israel, malah terdapat negara yang mengkhianati umat Islam dengan bersekongkol bersama negara itu.

“Maruah umat sedang dicabar AS dan Israel. Ada Negara Arab yang mengkhianati umat Islam dengan bersekongkol dengan AS dan Israel,” katanya dalam kenyataan.

Mohd Azmi berkata, seluruh umat Islam dan pencinta kebenaran perlu bangkit segera menyatakan bantahan keras terhadap pencabulan Zionis ke atas Baitulmaqdis.

“Kesedaran berkenaan kepentingan mempertahan Al-Quds perlu dicetuskan di seluruh negara di seluruh peringkat,” katanya.

Beliau berkata, pengumuman yang bakal dibuat Trump untuk mengiktitaf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel bermakna seluruh kota suci dan Masjid Al-Aqsa sudah dikuasai mutlak oleh Zionis Yahudi.

“Ini jenayah besar ke atas umat Islam yang tidak boleh dikompromi. Setiap imam di setiap masjid perlu memimpin kebangkitan pada Jumaat ini sebagai hari kemarahan umat seluruh negara,” katanya.

“Inilah masanya umat bersatu demi Al-Quds dan Masjid Al-Aqsa. Jangan ada khilaf politik mahupun perpecahan sektarian yang menghalang umat bersatu menentang Zionis dan membebaskan Masjid Al-Aqsa dan Al-Quds,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next