Selangorkini
NASIONAL SENI

Sambutan baik, pawagam tayang filem Jibam bertambah semula

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 19 DIS: Filem Jibam yang diadaptasi daripada novel karya kartunis terkenal Ujang, yang pada minggu pertama tayangannya kurang mendapat sambutan kini mula mendapat tempat di kalangan peminat filem Melayu.

Ujang atau nama sebenarnya Ibrahim Anon, berkata, sehingga kini sebanyak 19 pawagam menayangkan filem arahan Che Mie berbanding hanya 16 pawagam sahaja yang bersetuju menerukan tayangan Jibam untuk minggu kedua sebelum ini.

“Dengan jumlah penonton yang semakin bertambah dari hari ke hari, khabarnya sudah ada pawagam yang menghentikan tayangan hari itu kini kembali menayangkan Jibam dengan 16 tambah dua tambah satu (kelmarin) dan kami berharap ia akan terus bertambah dengan sokongan anda rakyat Malaysia,” tulis Ujang pada status laman sosial facebooknya.

Sebelum itu, filem Ujang yang mula ditayangkan pada 7 Disember lalu di 89 pawagam, hampir dihentikan tayangannya apabila didapati gagal menarik perhatian peminat filem Melayu.

Akibat sambutan yang kurang memberangsangkan itu, hanya 16 pawagam sahaja bersetuju meneruskan tayangan bagi minggu kedua.

Bagaimanapun jualan tiket selepas itu kembali meningkat apabila beberapa rakan artis seperti M.Nasir, Ayda Jebat dan nitizen di facebook bersolidariti membantu mempromosi filem itu.

=EZY=


Pengarang :