Selangorkini
SELANGOR

Selangor profesional lulus projek perumahan Persekutuan

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 5 DIS: Walaupun berdepan konfrontasi Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, namun Kerajaan Negeri tetap bertindak profesional demi kepentingan rakyat.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar, Dato’ Iskandar Abdul Samad berkata, hal itu dapat dilihat apabila Kerajaan Negerimeluluskan tiga projek Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M), di Rawang membabitkan 800 unit.

“Pagi ini kita adakan mesyuarat dengan Ketua Unit PPA1M, Ismail Che Hassan di Bangunan SUK dan Mesyuarat Jawatankuasa Induk Rumah Selangorku dipengerusikan saya meluluskan tiga projek PPA1M, di Rawang membabitkan 800 unit.

“Siapa kata Kerajaan Negeri tidak boleh bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan? Mungkin sebab PPA1M tidak di bawah Kementerian Perumahan tetapi di bawah Ketua Setiausaha Negara (KSN),” katanya dalam status terbaru di Facebooknya.

Sementara itu, bercakap kepada SelangorKini, Iskandar berkata, Kerajaan Negeri mengamalkan sikap menolak sentimen politik dalam memastikan kebajikan rakyat Selangor terbela.

Katanya, amalan itu menyebabkan Kerajaan Negeri boleh bekerjasama dengan PPA1M dan Perumahan Rakyat
1Malaysia (PR1MA) dengan baik dan berkesan.

“Kerajaan Negeri meluluskan pembinaan PPA1M dan PR1MA tetapi menteri perumahan mengambil sikap konfrontasi dengan kerajaan negeri.

“Banyak masalah rakyat seperti di PPR Lembah Subang dapat diselesaikan jika menteri perumahan bersifat lebih sopan dan terbuka,” katanya.


Pengarang :