Turki beri amaran terhadap AS & Israel mahu jadi Baitul Maqdis ibu negara | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Mohd Ezli Mashut

Turki beri amaran terhadap AS & Israel mahu jadi Baitul Maqdis ibu negara

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 6 DIS: Kerajaan Turki memberi amaran terhadap pentadbiran Amerika Syarikat (AS) bahawa negara itu sedia mengambil tindakan tegas serta menamatkan hubungan diplomatik Israel jika AS mengiktiraf Baitul Maqdis sebagai ibu negara rejim Zionis.

Agensi Berita Turki ANADOLU AGENCY melaporkan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mahu mengadakan sidang tergempar negara Islam di Istanbul dalam masa terdekat jika Presiden AS Donald Trump mengubah dasar negara itu berhubung status Baitul Maqdis.


“… Trump, Baitul Maqdis adalah garis merah bagi umat Islam,” kata Recep Tayyip Erdogan semasa mesyuarat kumpulan Parlimen PartikKeadilan dan Pembangunan (AK), semalam.

Media AS sebelum ini melaporkan Trump sedia memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke Baitul Maqdis dan mengiktirah kota suci itu sebagai ibu negara rejim Zionis Israel.

Sementara itu kumpulan pejuang pembebasan Palestin menyeru agar ‘Hari Kemarahan’ dilancarkan pada Rabu membantah tindakan itu.

Antara yang berkumpul mengadakan mesyuarat pada Selasa termasuk kumpulan pejuang Hamas di Gaza.

Mereka menyeru agar demonstrasi diadakan di negara Arab dan kota utama negara Islam sebagai tanda protes terhadap keputusan AS, termasuk hasrat Presiden Donald Trump memindahkan Kedutaan AS ke Baitulmaqdis.

Menurut Ketua Barisan Demokratik Pembebasan Palestin Talal Abu Zarefa, negara Islam sepatutnya memainkan peranan dalam isu ini.

=EZY=

 

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next