Zuraida: Najib tidak peduli hak wanita | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Sheeda Fathil

Zuraida: Najib tidak peduli hak wanita

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 5 DIS: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak cuba mengaburi mata rakyat dengan menjanjikan 30 peratus daripada kerusi senator diberikan kepada wanita, kata Zuraida Kamaruddin.

Ketua Wanita KEADILAN itu berkata, bagaimanapun Najib seperti tidak bersungguh meletakkan lebih ramai calon wanita dalam pilihanraya ketika berucap pada Persidangan Women in Politics, Kuala Lumpur 2017 (WIPKL 2017) baru baru ini.


“Ini merupakan penghinaan kepada wanita dan kegagalan besar buat Malaysia memandangkan negara kita sudah 60 tahun mencapai kemerdekaan, namun masih belum berupaya membabitkan 30 peratus penglibatan wanita dalam politik.

Zuraida berkata, adalah tindakan memalukan apabila Pengerusi Persidangan Women in Politics WIPKL 2017, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil menjemput pemimpin negara terbabit dalam skandal gergasi 1MDB untuk merasmikan persidangan itu.

Katanya, langkah Shahrizat menimbulkan persoalan daripada delegasi dari 18 negara dan 27 parti politik mengenai integriti dan autoriti wanita membenarkan perkara ini berlaku.

“Tindakan Najib Razak yang begitu kejam terhadap wanita ini sepatutnya menjadi sebab yang amat kukuh untuk semua wanita tidak menerima kehadiran beliau di dalam persidangan yang bertaraf antarabangsa,” katanya.

Pada persidangan berkenaan, negara yang menghantar delegasi ke persidangan WIPKL 2017 itu adalah Uganda dan Rwanda dengan masing masing mempunyai keterlibatan wanita lebih ramai berbanding Malaysia.

“Malaysia berada di tangga 158 dari seluruh negara di dunia, dengan hanya 23 wanita sebagai ahli parlimen dari 222 kerusi. Fakta ini direkodkan oleh Inter-Parliamentary Union yang diterbitkan pada Oktober lalu.

“Wanita menurut UMNO perlu sentiasa disuruh taat setia, tinggal di rumah, memasak dan menjaga keluarga, jauh sekali untuk terlibat dalam politik.

“Ini kerana wanita yang berani dan tabah akan terus dikecam dan dianggap tidak sesuai untuk memimpin masyarakat. Wanita UMNO tidak mempunyai apa-apa dasar lain demi kelangsungan dan pembangunan wanita,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next