Selangor akan memasang 1,553 struktur rangkaian 5G bagi fasa dua di lima daerah pada tahun ini bagi memberi perkhidmatan kelajuan jalur lebar 10 gigabit per saat (gbs). Foto ARKIB SELANGORKINI
GLOBAL

AS bakal bina rangkaian 5G tangkis ancaman China

GLOBAL 29 JAN: Amerika Syarikat (AS) berhasrat membina rangkaian 5G bagi mempertingkatkan tahap keselamatan negara itu susulan tindakan China mengintip panggilan telefon.

Agensi Berita Antarabangsa REUTERS melaporkan sumber berkenaan yang mengesahkan intipati laporan Axios.com berkata, perkara itu sedang dibahaskan pada peringkat bawahan dan bakal mengambil masa antara enam hingga lapan bulan sebelum diputuskan oleh Presiden.

Rangkaian 5G itu adalah sebahagian usaha diambil bagi menangani ancaman siber diberikan China terhadap aspek keselamatan siber dan ekonomi AS.

Sejak mengambil alih tampuk kepimpinan, Presiden Donald Trump dilihat mengambil pendekatan lebih keras untuk beberapa isu termasuk peranan Beijing dalam mempengaruhi Korea Utara dan usaha China dalam industri strategik AS.

Awal bulan ini, AT&T diarah membatalkan rancangan untuk membekalkan pelanggan mereka dengan telefon bimbit jenama Huawei buatan China selepas beberapa ahli Kongres melobi menentang idea itu.

“Kami mahu membina rangkaian sendiri untuk menghalang China daripada mendengar semua perbualan,” kata sumber berkenaan.

SUMBER: REUTERS


Pengarang :