SELANGOR

Benteng konkrit elak hakisan Bukit Jugra

 

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 16 JAN: Jawatankuasa Pilihan Khas Sumber Air Selangor mengenalpasti beberapa langkah pencegahan bagi mengelakkan hakisan tanah berlaku di Bukit Jugra termasuk membina benteng selain kolam-kolam menakung air berlebihan dari atas bukit.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Morib, Hasnul Baharudin berkata, antara penyelesaian utama yang perlu dilakukan adalah meletakkan batu penahan sepanjang lereng bukit bagi mengelakan air turun ke bawah mengikut saluran yang dibuat.

“Kita terpaksa membuat langkah-langkah pencegahan yang lebih efisyen, maklumlah setelah bukit diratakan, sudah tentulah aliran air begitu tinggi dan kemungkinan berlaku tanah runtuh agak tinggi.

“Kajian juga sudah sebulan di mana pihak berkenaan menghentikan kerja membuat perkara -perkara tersebut termasuk membina benteng dan batu batu penahan di sepanjang lereng bukit,” katanya memetik laporan Sinar Harian.

Hasnul ketika lawatan yang dilakukan pada 14 Januari lalu berkata jawatankuasa ini turut memantau sumber air Selangor selain ahli-ahlinya kerap dipanggil jika ada projek seperti penggantian paip, lawatan ke projek Semenyih 2 dan lain-ian.

Katanya beliau turut mengambil perhatian aduan yang dikemukakan termasuk isu banjir di Permatang Pasir, pengambilan tanah di Simpang Morib dan membawa perkara itu kepada jawatankuasa.


Pengarang :