SUKANKINI

Chong Wei sanggup bayar denda demi kecergasan

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 18 JAN: Datuk Lee Chong Wei sanggup membayar denda kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF) untuk tidak menyertai beberapa kejohanan yang ditetapkan kerana mengambil kira faktor usia dan ketahanan fizikalnya.

Jaguh perseorangan negara itu berkata, tumpuannya terarah kepada kejohanan yang mempunyai standard lebih tinggi termasuk persiapan rapi untuk Kejohanan Dunia, Sukan Komanwel, Piala Thomas, Sukan Asia serta All England, pada tahun ini.

“Saya akan berbincang dengan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) jika perlu bayar denda, saya sanggup bayar. Usia saya bukan 25 tetapi 35 tahun.

“Sepatutnya ketika ini saya dan beberapa pemain lain berehat dan membuat persiapan All England, pada Mac ini. BWF keluarkan peraturan sebegini, kami pemain perlu akur,” katanya dipetik BERNAMA.

Berdasarkan peraturan baharu BWF, semua pemain yang berada dalam kelompok 15 terbaik dunia diwajibkan menyertai 12 kejohanan setahun, iaitu tiga kejohanan tahap dua, lima kejohanan tahap tiga dan empat kejohanan tahap empat.

Ekoran peraturan baharu itu, kebanyakan pemain terkemuka dunia tersingkir awal daripada saingan Perodua Masters Malaysia yang sedang berlangsung minggu ini di Arena Axiata, Bandaraya Sukan Kuala Lumpur, Bukit Jalil.

Chong Wei bersama dua jaguh badminton dunia, Chen Long dan Lin Dan serta Son Wan Ho dari Korea Selatan antara pemain terkemuka dunia yang turut terkeluar, pada saingan pusingan pertama.

 


Pengarang :