Curi kabel TM, SPRM tahan 11 individu | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Norway

Wartawan

Nurul Farina Nazlan

Curi kabel TM, SPRM tahan 11 individu

SHAH ALAM, 11 JAN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 11 individu termasuk seorang pegawai teknik Telekom Malaysia (TM) ekoran disyaki terbabit rasuah dan salah guna kuasa yang menyebabkan kerugian bernilai antara RM4 juta hingga RM6 juta, bagi tahun 2016 dan Mac 2017.

Sumber berkata, semua suspek disyaki bersubahat dan terbabit mengemukakan 55 dokumen ‘Maintenance Order’ serta surat kebenaran mengambil kabel mengandungi butiran palsu kepada TM, lapor BERNAMA

Sumber itu berkata, pegawai TM berusia 40 tahun itu ditahan di Taman Puncak Utama, manakala semua dokumen itu dipercayai bertujuan untuk mengeluarkan kabel daripada gudang TM.


Turut ditahan tiga pemilik syarikat kontraktor, seorang subkontraktor, seorang bekas pekerja syarikat telekomunikasi, tiga bekas pemandu syarikat kontraktor, seorang ahli perniagaan dan seorang pengarah syarikat.

Sumber itu turut memaklumkan bahawa ahli perniagaan dan pengarah syarikat yang ditahan itu disyaki bersubahat dengan kakitangan TM selain menerima rasuah bagi membawa keluar ‘drop fiber’ milik TM untuk dijual.

Tangkapan dilakukan di beberapa lokasi antaranya di Batu Caves, Damansara Damai dan Seri Kembangan antara jam 2 petang dan 6.30 petang, semalam.

Sementara itu, Pengarah Kanan Jabatan Siasatan SPRM, Datuk Simi Abd Ghani, turut mengesahkan semua tangkapan itu dan suspek akan direman untuk membantu siasatan.

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next