Dalam diam SPR wartakan 9 kategori baru pengundi pos | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

Dalam diam SPR wartakan 9 kategori baru pengundi pos

OLEH NAZLI IBRAHIM

PETALING JAYA, 10 JAN: Sembilan kategori baru pengundi pos yang diwartakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) secara diam-diam menimbulkan kebimbangan Gabungan Pilihan Raya Bebas dan Adil (BERSIH 2.0).

Pengerusinya, Maria Chin Abdullah berkata, langkah terbaru SPR ini meningkatkan risiko kejadian manipulasi jumlah undi dan sekaligus membantu Barisan Nasional (BN) menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 nanti.


“BERSIH 2.0 sangat prihatin kemungkinan berlakunya manipulasi pilihan raya di mana pada PRU-13 lalu undi pos digunakan membantu kemenangan BN di 30 kerusi parlimen,” katanya pada sidang media di pejabat BERSIH 2.0 di Pusat Perniagaan 8 Avenue di sini, hari ini.

Maria berkata, BN pada awalnya didapati tewas di 30 kerusi terbabit, namun keputusan berubah sebaliknya apabila jumlah pengundi pos dicampur.

Katanya, sembilan kategori terbabit adalah Jabatan Penjara, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Maritim, kakitangan institusi kesihatan kerajaan, anggota sukarela simpanan Polis Diraja Malaysia, Jabatan Pertahan Awam, Jabatan Imigresen, Agensi Pengurusan Bencana dan Jabatan Pendaftaran.

Katanya lagi, SPR harus memastikan prosedur dan proses yang menjamin kebebasan dan kerahsiaan undi
anggota keselamatan polis dan tentera.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next