SELANGOR

Kecanggihan Stadium Mini Paya Jaras jadi bualan

OLEH NAZLI IBRAHIM

PAYA JARAS, 15 JAN: Walaupun hanya stadium mini bernilai RM7 juta, namun Stadium Mini Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di Kampung Paya Jaras mula menjadi buah mulut penduduk Kampung Paya Jaras dan kampung sekitarnya.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Paya Jaras, Mohd Khairuddin Othman berkata, ia berikutan kelengkapan stadium mini yang siap kira-kira dua minggu lalu itu memiliki piawaian stadium bagi perlawanan Liga Malaysia dengan sistem canggih dan terkini.

“Piala ADN Paya Jaras melangsungkan perlawanan akhir malam tadi di stadium yang baru disiapkan dan apa yang membanggakan, mutu dan piawaian stadium ini sangat baik seperti yang terdapat di stadium pertandingan Liga Malaysia.

“Hari ini bila saya turun ke kawasan semua orang bercakap tentang stadium ini. Saya ucapkan jutaan terima kasih terutamanya kepada Dato’ Menteri Besar kerana menyokong stadium ini, dan Dato’ Bandar serta mantan Dato’ Bandar MBSA yang banyak membantu kita di Paya Jaras,” katanya kepada SelangorKini.

Jelasnya, selain mempunyai 500 tempat duduk berbumbung (grand stand) stadium mini itu turut dilengkapi sistem pengumpulan air hujan dengan tangki bawah tanah dan sistem solar di atas bumbung serta ruang bateri penyimpanan tenaga solar.

“Sistem pengumpulan air ini dibuat bagi mengelakkan air bertakung yang boleh merosakkan padang dan menggangu rentak permainan sama seperti yang ada di kebanyakkan padang pasukan Liga Malaysia,” katanya lagi.

Stadium itu juga dilengkapi lampu limpah bagi membolehkan perlawanan di sebelah malam diadakan, sistem 12 CCTV bagi tujuan keselamatan, bilik pengawasan, papan skor dilengkapi jam elektronik, bilik persalinan, podium VIP, petak pengawal, bilik rawatan, pejabat pengurusan dan stor.

Selain itu, stadium itu juga memiliki taman permainan kanak-kanak, lot parkir motorsikal berbumbung dan berkunci serta kawasan parkir kereta berpagar tinggi mengelilingi hampir 80 peratus padang .

“Saya tak menolak jika ada pasukan luar, misalnya pasukan beraksi dalam Liga Malaysia mahu menggunakan padang ini untuk latihan atau perlawanan boleh mohon tetapi fokus saya adalah untuk pembangunan bola sepak untuk belia di sini,” katanya lagi.


Pengarang :