NASIONAL

Kesesakan MRR2 berkurangan 24% selepas SUKE dibuka 2020

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 25 JAN: Kesesakkan lalu lintas di Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) dijangka dapat dikurangkan sehingga 24 peratus apabila Lebuhraya Sungai Besi-Ulu Kelang Elevated Expressway (SUKE) dibuka, pada awal tahun 2020.

Pegawai Ketua Eksekutif (CEO) Kumpulan Prolintas, Datuk Mohammad Azlan Abdullah berkata, masa perjalanan antara Bukit Antarabangsa ke Sri Petaling yang membabitkan perjalanan sejauh 24.4 kilometer itu juga dapat dijimatkan sehingga 50 minit.

“Lebuh raya ini juga akan menghubungkan lapan jalan utama termasuk enam lebuh raya seperti Duta-Ulu Kelang exspressway (DUKE), Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH), Lebuhraya KL-Seremban, Lebuhraya Cheras-Kajang, Lebuhraya Besraya dan Shah Alam Exspessway (KESAS),” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Taklimat Media Projek SUKE & DASH-PROLINTAS di Galeria SUKE, Excella Business Park Jalan Ampang Putra, Taman Ampang Hilir di sini, hari ini.

Mohammad Azlan berkata, kesesakan di Jalan Ampang dan Jalan Loke Yew juga dapat dikurangkan kira-kira 36 peratus dan 12 peratus selain MRR2.

Katanya, SUKE memiliki 14 transit yang menghubungkan kawasan di sepanjang laluannya dengan satu jumlah transit besar berbanding lebuh raya lain, di Lembah Klang.

Katanya, keadaan itu dijangka memberi impak ekonomi kepada penduduk setempat.

Terdahulu, program Taklimat Media Projek SUKE & DASH dihadiri wakil media yang berpusat, di Lembah Klang.

Selain diberikan taklimat, wakil media turut dibawa melawat salah satu tapak projek lebuh raya itu, di Alam Damai.


Pengarang :