BERITA UTAMASELANGOR

KISS tepat masanya, bantu hadapi cabaran ekonomi

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 20 JAN: “Apabila melihat kepada permohonan daripada golongan wanita khususnya ibu tunggal, saya sangat sedih,” luah Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan keluarga, Dr Daroyah Alwi.

Hal itu kerana pendapatan yang mereka terima sangat sedikit berbanding tanggungjawab yang dipikul golongan itu.

Katanya, ada dikalangan ibu tunggal memelihara enam hingga tujuh orang anak dengan hanya berpendapatan kira-kira RM1,000 sahaja.

“Jadi, pada saya langkah Kerajaan Negeri mewujudkan program Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) sangat bertepatan.

“Ketika ekonomi sangat mencabar ini, mereka sangat memerlukan kita sebagai pihak kerajaan untuk membantu mereka,” katanya.

Beliau berkata permohonan KISS itu kini terdiri daripada golongan petani, nelayan, ibu tunggal dan wanita berpendapatan rendah.

KISS bakal dilancarkan pada 22 Januari ini, dengan penyertaan awal sejumlah 30,000 orang.

Setakat ini, program itu menerima sambutan luar biasa apabila hampir setiap kawasan DUN menerima lebih 1,000 permohonan.

Untuk rekod, peratusan isi rumah dan agihan pendapatan kasar bulanan bagi Selangor 2016, sebanyak 1.7 peratus menerima pendapatan sebanyak RM1,999 ke bawah.

Justeru, seramai 108,800 isi rumah terbabit atau 30,000 layak menerima insentif KISS.

Setiap ibu yang layak akan menerima bantuan RM2,400 setahun atau RM200 setiap bulan.

Melalui KISS, ibu di Selangor akan mendapat bekalan makanan asas seperti beras, minyak masak dan tepung serta peralatan dan pakaian sekolah untuk anak-anak di pasaraya dan kedai runcit yang akan dikenalpasti.

=EZY=


Pengarang :